poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Yaprak Sarma

I znowu coś tureckiego. Przystawka z liści winogron z farszem w środku. Yaprak sarma serowane na zimno.Yaprak to liście winogron, sarma to faszerowane. Należy do dużej rodziny Dolma. Przepis bardzo łatwy i sarmę można podawać przed każdą potrawą. Więc życzę udanego rolowania ;)

Przepis a'la Bedawi:
  • 4 duże cebule
  • 2 szklanki białego ryżu
  • liście z winogron(w solance)
  • pietruszka zielona
  • seler
  • koperek
  • mieta suszona(jak ktos lubi)
Na patelni podsmażamy drobnoposiekaną cebulkę, dodajemy soli, pieprzu, przyprawy jakie lubimy. Jak juz cebulka się zrumieni dodajemy opłukany ryż(ale nieprzegotowany). Mieszamy , dodajemy pietruszę posiekaną. Czekamy aż ryz zapachnie prażonym;). Odstawiamy farsz, na każdy liść z winogron nakładamy małą łyżeczkę farszu i zawijamy.
W garnku na spodzie robimy miękkie łóżeczko dla naszej sarmy. Wykładamy liśćmi z winogron, dajemy zielona pietruszkę, seler naciowy, koperek, dwa plastry cytryny. Układamy starannie ruloniki, polewamy oliwą z oliwek i zalewamy wodą, aż je całe przykryje. Wyciskamy trochę soku z cytryny. Gotujemy 30 min odstawiamy do wystygnięcia. Konsumujemy:)

***


Przepis na solankę
Na każdy 1 l wody dodajemy 4 łyzki soli. Umyte liście winogron, rolujemy jak cygara i wkładamy do litrowych słoików, zalewamy wcześniej przygotowaną solanką. Zakręcamy, wkładamy do garnka zalanego wodą.
Gotujemy około 15 min.

Afiyet olsun
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...