Wczoraj szwagier poprosił, żebym ugotowała coś z Turcji więc nasz piekarnik w końcu doczekał się gościć ♥ przeze mnie danie z Turcja a dokładniej ze wschodniej Turcji- Kurdystanu Tureckiego. Z miasta Urfa. Wschodnia Turcję w większości zamieszkują Kurdowie około 15 mln. Jest to naród bez własnego kraju.
Kurdowie i tereny na jakich zamieszkują są bardzo mi bliskie bo spędziłam tam trochę czasu. Mieszkałam w ich domach, próbowałam kurdyjskiej kuchni. Są to bardzo życzliwi ludzie, którzy nieraz zaprosili na noc pod swój dach i ugościli " czym chata bogata". Ale o Kurdystanie w innym poście.
A teraz wklejam najważniejsze
Patlıcan Kebab
Przepis pochodzi od mojego dobrego przyjaciela kurda Samiego(mam nadzieję, że i on kiedyś tego bloga zobaczy;) Selam heval
A składniki i przygotowanie podpatrzyłam jak on kilka razy to gotował, bo zawsze musiałam tylko powiedzieć, żeby zrobił moją ulubioną potrawę....
Składniki
- bakłażan
- mięso mielone(ja miałam drobiowe)
- cebula
- pomidory
- czosnek
- papryka(o której zapomniałam)
Układamy wszystko na forwmce, nie uzywając oleju. Przekładamy mięso z bakłażanem, do środka wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa. Wszystko solimy, sypiemy ulubione przyprawy i do piekarnika na około godzinę.
Afiyet olsun/Smacznego :)
3 komentarze:
Pyszne, pyszne :D
Wygląda przepysznie, jestem pewna, że również tak smakuje ;)
Bardzo podoba mi się Twój blog, pełne humoru i optymizmu wypowiedzi, dołączam do kolejnych fanów Twojej twórczości ;))
Pozdrawiam:)
Dziękuję serdecznie za komentarze i mam nadzieję że tym optymizmem mogę się z wami podzielić:)
pozdrawiam
Prześlij komentarz