To że kocham Turcję, że wypiłam już nie jedną prawdziwą turecką "kahve" parzoną w prawdziwym "cezve" to i z wami podzielę się sekretem jej przyrządzenia.
Kawa w Turcji stanowi bardzo ważną część ich kultury. Nasza kawa turecka nie umywa się do tej 100% :).
Historia kawy sięga czasów Imperium Ottomańskiego, parzona do dzisiaj i podawana w małych kolorowych filiżaneczkach.
Jak przyrządzić kawę w domu
Potrzebne są:
- zimna woda
- tygielek do kawy lub rondelek
- drobno mielona, świeżo palona kawa
- cukier
- filiżanki
(...)Wlej do tygielka wodę. Odmierz jedną filiżankę wody na każdą porcję kawy, którą chcesz zrobić i dodaj jeszcze pół filiżanki ekstra. Dla najlepszych rezultatów woda musi być zimna.
Odmierz odpowiednią ilość drobno mielonej, świeżo palonej kawy (najlepiej tureckiej) - jedną łyżeczka na każdą filiżankę wody.
Odmierz odpowiednią ilość cukru – na każde dwie łyżeczki kawy powinna przypadać łyżeczka cukru. Cukier musisz dodać podczas parzenia, ponieważ posłodzenie zaparzonej już kawy zupełnie zmieni jej smak.
Postaw tygielek na małym ogniu. Gotuj kawę, do czasu aż zacznie się pienić.
Przelej kawę do filiżanek, napełniając każdą z nich w jednej trzeciej, żeby zostawić odpowiednio dużo miejsca na pianę, bez której kawa po turecku traci swój smak.
Resztę kawy postaw z powrotem na małym ogniu i poczekaj, aż ponownie się spieni. Moc kawy zależy od tego, ile razy będziemy ją parzyć.
Przelej resztę kawy do filiżanek i poczekaj, aż fusy opadną na dno. Pamiętaj, żeby nie mieszać kawy!
Nigdy nie dodawaj do kawy tureckiej mleka lub śmietanki.
Afiyet olsun…
info z http://www.tipy.pl/artykul_2708,jak-parzyc-kawe-po-turecku.html
Po wypiciu tureckiej kawy Turczynki wróżą sobie z fusów. Przechylają filiżankę na druga stronę i stawiają na talerzyku. Po chwili już widzą swoją przyszłość:)
Każda kobieta jest gotowa do małżeństwa dopiero gdy umie parzyć dobrze kawę, tz jeśli kawa składa się z samej piany... więc próbować dziewczyny próbować... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz