sobota, 7 marca 2015

Bananowe ciasteczka w 2 minuty

Moja siostra ostatnio nam dogadza, tym razem przepyszne I łatwe ciasteczka.
Zapraszam na jej bloga.
Hand made by Adorisa

BANANOWE CIASTECZKA na 2 filiżanki (220 ml każda)



Składniki:
1/2 dojrzałego banana 
1 mała łyżeczka soku z cytryny 
1 jajko
1 duża łyżka oleju rzepakowego 
2 duże łyżki maślanki 
50 g brązowego cukru
1 paczuszka cukru waniliowego 
szczypta soli
1 duża łyżka posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych 
60 g mąki 
1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta cynamonu 
masło do wysmarowania filiżanek/naczyń żaroodpornych


Banany wraz z sokiem z cytryny rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy jajko i olej. Mieszamy mikserem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dodajemy stopniowo ciągle mieszając mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem oraz posiekane orzechy.

2 filiżanki lub naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wypełniamy ciastem. 

Piec można na dwa sposoby:
- w mikrofalówce przez 2 minuty w 800 W. Tu jest ważne aby filiżanki wkładać pojedynczo i piec tylko po jednym ciasteczku 
- w piekarniku (ważne: używać tylko naczyń żaroodpornych!) rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut. 
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...