sobota, 26 kwietnia 2014

Święta, święta i po świętach. Zupa pomidorowa

Jesteście przejedzeni? Jajka, jajeczka, paszteciki, kolorowe baranki, babki lukrowe ...ach pewnie nie jeden z was nawet nie może czytać. Mam coś lekkiego i pysznego.

Zupa pomidorowa krem z Turcji.
Przepis jest mój własny a pomysł podpatrzony podczas jednej z moich podróż do Turcji. Ogólnie to nigdy nie przepadałam za zupami a tę mogłabym jeść litrami.

Co nam jest potrzebne:
  • puszka pomidorów z puszki( bez skórki)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • ser kozi lub grecki, może też być żółty
  • kostka rosołowa ( najlepiej ekologiczna)
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy : curry, pieprz



Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, po chwili zgnieciony na prasce czosnek.



2. W tym samym czasie w garnku rozgrzewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową,
3. Cebulka musi się zarumienić. Kolejno kroimy pomidory z puszki na drobniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli. Wszystko razem przesmażamy na lekkim ogniu. Doprawiamy curry i często mieszamy.
4. Całość z naszej patelni wrzucamy do gotującej się wody.
5. Zostawiamy na lekkim ogniu do lekkiego wyparowania.
6. Podajemy najlepiej z grzankami z pieczywa. Na patelni rozgrzewamy minimalną porcję masła, nakładamy kromki chleba lub bułki i sypiemy ziołami prowansalskimi. Do dekoracji, jak również do smaku możemy wykorzystać liście bazylii.
7. Ser wrzucamy na samym końcu do ciepłej zupy, tak aby miał szanse się roztopić.






Pychaaaaa


zupa pomidorowa, zupa pomidorowa, zupa pomidorowa, zupa pomidorowa
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...